Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Εισπρακτικές εταιρείες : Πρόστιμα για τις αθέμιτες πρακτικές δικηγόρων



Πηγή.. Tempo 24



Εισπρακτικές εταιρείες : Πρόστιμα για τις αθέμιτες πρακτικές δικηγόρων


Φρένο στις καταχρηστικές τακτικές των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το μέτρο επιβολής προστίμων στους εντολείς σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο σε καταχρηστικές συμπεριφορές δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες, αλλά δεν διέπονται από το νόμο 3758/2009 που ισχύει για τις τελευταίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να υπαχθούν οι δικηγόροι στο νόμο 3758/2009 που αφορά τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και στον οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινές στην περίπτωση καταχρηστικών συμπεριφορών.
Οι εισπρακτικές εταιρείες
Μάλιστα, φέρεται να υποστηρίζει ότι το θέμα έχει λυθεί οριστικά με την υπ αριθμόν 598/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας, η ένταξη των δικηγόρων στο ν.3758/2009 δεν συνάδει με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δεδομένου ότι η ενημέρωση οφειλετών εντάσσεται ήδη σε αυτό και καθιστά αδύνατη, σύμφωνα με συγκεκριμένη γνωμοδότηση, την επιβολή κυρώσεων σε δικηγόρους από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Για τις όποιες κυρώσεις, όπως αναφέρεται στη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αρμόδιο είναι το οικείο πειθαρχικό τους όργανο.
Την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, «κατακλύζεται» από παράπονα πολιτών για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την είσπραξη οφειλών για λογαριασμό πελατών τους και παρά την ενημέρωση των οικείων δικηγορικών συλλόγων, έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια περίπτωση επιβολής κυρώσεων από τα πειθαρχικά τους όργανα.
Οι αθέμιτες πρακτικές
Όπως ορίζει ο ν.3758/2009 απαγορεύεται στις εταιρείες να προβαίνουν σε αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές προς τους οφειλέτες, όπως:
1. Η, κατά την επικοινωνία με τον οφειλέτη, εμφάνιση των υπαλλήλων τους υπό ιδιότητες που δεν διαθέτουν όπως υπαλλήλων των δανειστών, δικηγόρων ή δικαστικών επιμελητών.
2. Η άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής πίεσης περί διακινδύνευσης του επαγγέλματος, των περιουσιακών στοιχείων ή της ζωής του οφειλέτη ή των οικείων του.
3. Η επίδειξη προσβλητικής συμπεριφοράς ή η χρήση προσβλητικών εκφράσεων εναντίον του οφειλέτη ή και των οικείων του.
4. Η δυσφήμιση ή η απειλή δυσφήμισης του οφειλέτη στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον του.
5. Η εκμετάλλευση περιστάσεων αντικειμενικής αδυναμίας του οφειλέτη.
6. Η απειλή λήψης μη νόμιμου μέτρου σε βάρος του.
7. Η παραπλανητική πληροφόρηση του οφειλέτη.
8. Οι κατ’ οίκον ή στο χώρο εργασίας του οφειλέτη επισκέψεις, καθώς και οι επισκέψεις σε άλλους χώρους αυστηρώς προσωπικούς, όπως νοσοκομεία.
9. Η όχληση των οικείων προσώπων του.
10. Η παραπλανητική χρήση και παρουσίαση εγγράφων που δημιουργούν εσφαλμένα την εντύπωση ότι πρόκειται για δικαστικά έγγραφα.
11. Η οποιαδήποτε επικοινωνία που περιλαμβάνει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες αθέτησης πληρωμών.
12. Η επικοινωνία για οφειλές οι οποίες απορρέουν από γενικούς όρους συναλλαγών που έχουν κριθεί κατά χρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, καθώς και οι όροι που αναφέρονται στις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 21 του άρθρου 10 του ν. 2251/1994, όπως εκάστοτε ισχύει.
Οι κυρώσεις
Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης επιβάλλεται σε βάρος των εταιρειών πρόστιμο από 5.000 έως 500.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται και ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να διατάξει και την προσωρινή διαγραφή της εταιρείας από το Μητρώο για χρονικό διάστημα από ένα έως έξι μήνες και, σε περίπτωση περαιτέρω υποτροπής, μπορεί να διατάξει την οριστική διαγραφή της εταιρείας.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ημερομηνία και ώρα