Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Καντάφι



Πηγή....naftemporiki

Νεκρός είναι ο έκπτωτος ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι μετά την κατάληψη της Σύρτης από δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα που επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της, ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Νεκρός είναι ο έκπτωτος ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι μετά την κατάληψη της Σύρτης από δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η πληροφορία μεταδόθηκε αρχικά από διεθνή δίκτυα που επικαλέσθηκαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και επιβεβαίωθηκε στη συνέχεια από το μεταβατικό πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει φθάσει η ώρα οι Λίβυοι «να δημιουργήσουν μία νέα, ενωμένη Λιβύη».

Ο Τζιμπρίλ ανέφερε ακόμη ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του, Σαΐφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή. Κάλεσε επίσης τις αρχές της Αλγερίας να παραδώσουν στη Λιβύη τα μέλη της οικογένειας του Καντάφι που ζουν εκεί.

Αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η σορός του μεταφέρεται σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με το Al Arabiya η σορός του βρίσκεται στη Μισράτα, πληροφορία την οποία μεταδίδει και το al Jazeera, το οποίο συμπληρώνει ότι φυλάσσεται σε τέμενος της πόλης.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου του

Πάντως, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου του του έκπτωτου Λύβιου ηγέτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών Μαχμούντ Σαμάν σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης μαχητών του συμβουλίου. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του αφού πιάστηκε αιχμάλωτος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τραυματίστηκε και επιχείρησε να διαφύγει από τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή, η οποία βομβαρδίστηκε σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής κοντά στη Σύρτη, αλλά δεν μπορούσε να διευκρινίσει αν ο Καντάφι ήταν νεκρός.

Συγκεχυμένες είναι επίσης οι πληροφορίες για την τύχη του έτερου γιου του Μοτασίμ. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι συνελήφθη ζωντανός, ωστόσο, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του Συμβουλίου το Reuters αναφέρει ότι έπεσε νεκρός, μαχόμενος για να αποφύγει τη σύλληψη.

Η διεθνής κοινότητα για το θάνατο του Καντάφι

Εν τω μεταξύ, διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει στο λιβυκό λαό ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση, ενώ την ίδια στιγμή ανταποκριτές μεταφέρουν πανηγυρικό κλίμα από τη Σύρτη και την Τρίπολη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι ο θάνατος του Καντάφι «σηματοδοτεί μια ιστορική μετάβαση στη Λιβύη».

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΧέρμαν βαν Ρόμπεϊ στην οποία αναφέρουν: «Ο υποτιθέμενος θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, υπό το καθεστώς των οποίων υπέφερε για πολύ καιρό ο λιβυκός λαός. Σήμερα η Λιβύη μπορεί να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της και να αγκαλιάσει ένα νέο δημοκρατικό μέλλον».

«Είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, η αρχή της δημοκρατίας και της επανασύστασης της Λιβύης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλάν Ζουπέ.

Πτώση της Σύρτης

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει και τις τελευταίες θέσεις που ήλεγχαν υποστηρικτές του Καντάφι στη γενέτειρά του και τελευταίο σημαντικό προπύργιο των υποστηρικτών του, Σύρτη.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις του Καντάφι», είπε ο ταγματάρχης Γιούνους αλ Αμπνταλί. «Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που προσπαθούν να διαφύγουν».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ένας ακόμα στρατιωτικός διοικητής. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι η νέα σημαία της Λιβύης κυματίζει στο κέντρο της πόλης.Πανηγυρικό κλίμα μεταφέρουν από την πόλη διεθνή δίκτυα.

Μετά από μήνες μαχών στην πόλη, τα στρατεύματα της μεταβατικής κυβέρνησης είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με σθεναρή αντίσταση από ελεύθερους σκοπευτές στο κέντρο της Σύρτης, που βρίσκεται περίπου 360 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Κάποιοι υποστηρικτές του Καντάφι εξακολουθούν να προβάλουν αντίσταση στις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ.

Ημερομηνία και ώρα