Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κλείνουν ταχυδρομεία ελέω ιδιωτικοποίησης



ΕΛΤΑ



«Επαναθεώρηση λειτουργίας» για 50 καταστήματα



Το κλείσιμο ταχυδρομικών γραφείων που δεν είναι κερδοφόρα προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πελάτες και τους εργαζομένους του.


Η διοίκηση του οργανισμού έχει καταρτίσει «επιχειρησιακό σχέδιο», το οποίο προβλέπει την «επαναθεώρηση λειτουργίας» 50 καταστημάτων σ' όλη τη χώρα. Πέρσι έκλεισε έξι ως οικονομικά ασύμφορα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δε διαφωνεί με αυτήν την προοπτική. Απλά σε συναντήσεις του αρμόδιου υφυπουργού, Σπ. Βούγια με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ Π. Κυριακόπουλο, ζητήθηκε να επανεξεταστεί το κλείσιμο κάποιων, με βάση και την «κοινωνική προσφορά» τους. Αυτό ίσως σώσει κάποιες περιοχές από το κλείσιμο του ταχυδρομείου τους, αλλά δεν αλλάζει κεντρικά την πολιτική απόφαση.


Κυβέρνηση και διοίκηση προσανατολίζονται να ψευτοκαλύψουν κενά είτε με υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα ανοίξουν σε κάποιες περιοχές και θα κληθούν να παρέχουν και ταχυδρομικές υπηρεσίες, είτε με αύξηση του έργου για τους αγροτικούς διανομείς. Το προσωπικό των ΕΛΤΑ και του Ταμιευτηρίου, τα απομονωμένα χωριά και τα ακριτικά νησιά θα πληρώσουν πρώτα τα «αγαθά» της ιδιωτικοποίησης. Προσθέστε στα παραπάνω και τις υπέρογκες αυξήσεις των ταχυδρομικών τελών τα τελευταία χρόνια.


Αυτό το προβαλλόμενο ως «συμμάζεμα» συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια μείωσης του λεγόμενου λειτουργικού κόστους, τη λειτουργία του δημόσιου ταχυδρομείου αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επικείμενη πώληση ενός πρώτου κομματιού του σε ιδιώτες, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Η λογική τους είναι σαφής: Ο,τι δε φέρνει κέρδος, κλείνει.


Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 23 Μάρτη αναμένονται οι προσφορές των ενδιαφερόμενων (Γαλλικά Ταχυδρομεία και Ολλανδικά) να αγοράσουν το 10% του ΕΛΤΑ και το 50% της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές. Δεν αποκλείεται άλλο 15% της μητρικής να διοχετευτεί στο χρηματιστήριο.



ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ημερομηνία και ώρα